22.3.06

Kansallisteatteri löytää hyvän

Näytelmä: Leena Lander: Käsky (Kansallisteatteri)
*****

Kun näkee laitosteatterissa hyvän näytelmän, voi laskea itsensä onnekkaaksi. Kun sama toistuu Kansallisteatterissa, on kyseessä suuremman luokan ihme.

Poissa ovat leipääntyneet näyttelijät mielikuvituksettomasti toteutetuissa klassikoissa. Poissa on mitäänsanomaton hymistely näennäisaiheiden äärellä. Poissa on ammattitaidon hukkaamisesta syntyvä turhautuminen. Tilalla on jotain uutta, raikasta, älykästä ja koskettavaa: Käsky.

Leena Lander on dramatisoinut kirjansa purevaksi näytelmäksi, jossa kurjat elämät repivät toisiaan Suomen sisällissodan jälkimainingeissa. Jääkäri, naispunikki ja valkoinen kenttätuomari vaimoineen peilaavat itseään toisistaan ja käyvät läpi sekä tuoreita, että vanhoja traumoja.

Syvimmälle päästään Miina Maliniksi itsensä esittelevän naissoturin (Katariina Kaitue) pään sisälle. Tämän historiaa esitellään lapsuuden koettelemuksista Punakaartiin liittymiseen. Esiin nousee myös Malinin monipuolinen suhde miespääosaa esittävään jääkäriin (Harri Nousiainen) sekä näytelmän parhaan roolisuorituksen tekevän Jukka Puotilan esittämään kenttätuomariin.

Suomen sisällissodan naissotilaita ei ole aiemmin käsitelty näin monipuolisesti. Jotenkin kyllä on käsitelty, siitä osoituksena Käskyssäkin lainataan Ilmari Kiannon legendaarista, myös Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa esiteltyä mietettä: "Sudenjahdissa kelpaa maalitauluksi juuri naarassusi ehkä enemmän kuin uros, sillä metsästäjä tietää että naarassusi synnyttää pahoja penikoita, joista on oleva ikuinen vastus."

Näyttämötoteutus on kaunista kuultavaa ja katsottavaa. Lavastus, puvustus ja valaistus toimivat saumattomasti yhteen maalaten tilanteita harmaansävyillä, valkoisella ja punaisella. Samoin äänimaisema Beethoveneineen toimii mahtavasti. Erityisesti huomiota kiinnitti juuri Kati Lukan lavastus, joka pienin elein maisemoi kohtaukset saarelta mielisairaalaan, kaupungista teloituskomppanian eteen.

Käskyn ja muun kevätkauden kotimaisen ohjelmiston myötä vaikuttaa siltä, että Kansallisteatteri on palaamassa ihan oikeaksi teatteriksi. Periskooppi jatkaa tarkkailua häkeltyneenä.Ohjaus: Juha Malmivaara, lavastus Kati Lukka, puvustus Tarja Simonen, rooleissa Katariina Kaitue, Maria Kuusiluoma, Antti Luusuaniemi, Harri Nousiainen, Jukka Puotila, Antti Pääkkönen, Heli Sirviö, Juha Varis, Topi Majaniemi/Olli Jantunen/Vertti Korhonen

Esityskausi 22.3.-27.5.2006