1.2.06

Banaalia viisautta

Kirja: Paulo Coelho: Alkemisti (alkuteos 1988, suomennos Bazar Kustannus 2005 / Sanna Pernu)
**

Olen vakaasti sitä mieltä, että taiteen tulee käsitellä vaikeita kysymyksiä ja niillä tulee olla jotain sanottavaa lukijalle. Paulo Coelho on vetänyt tämän ajatuksen äärimmilleen ja tehtaillut kokonaisen sarjan kirjoja, joista jokaisessa on yksi opetus. Eikä sitten muuta.

Alkemistin opetus paljastuu myös kirjan takakannesta: "Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen." En itse ole täysin näin kohtalonuskoinen, mutta hyväksyn kyllä, että joku on, ja aihetta on toki käsitelty kiinnostavasti halki kirjallisuuden historian.

Coelho ei kuitenkaan käsittele. Hän saarnaa. Asia on näin, pulinat pois! Kirjan päähenkilö ajautuu kohtalonomaisesti tilanteesta toiseen, joissa kerta toisensa jälkeen hän saa oppia miten maailmankaikkeus auttaa joko häntä tai jotain hänen tapaamaansa henkilöä päämääräänsä, kunhan he itse auttavat itseään. Kukaan ei kiistä tätä väitettä, etäimmälle päästään sellaisissa henkilöissä, jotka ovat luopuneet halustaan päästä päämääräänsä ja ovat siksi tyytymättömiä elämäänsä.

Tarinan varrella on myös runsaasti salatieteellistä symboliikkaa, joka kiteytyy alkemistin hahmoon. Alkemisti osaa muuttaa lyijyn kullaksi, sillä hän on sinut maailmankaikkeuden hengen kanssa. Ja tietenkin päämääränsä tavoittava ihminen muuttuu samalla itse henkisesti kullaksi. Soppaa hämmennetään juutalaisilla, islamilaisilla ja kristillisillä ennustuksilla ja kohtalokäsityksillä.

Kirjan merkillisimmät osat tulevat esiin vasta itse proosaosuuden jälkeen. Ensin kirjailija kertoo miksi on kirjan kirjoittanut: "Opiskelin alkemiaa yksitoista vuotta." Tämä paljastus tulee koko roskan jälkeen sellaisella avohoidossa olevan bussipysäkkituttavan vakavuudella, että se laittaa arvioimaan uudelleen koko kirjan.

Tuntuu, että jokainen lukuisista jälkikirjoituksista on suunnattu estämään teoksen kritisointi. Ensin vedotaan henkilökohtaisuuteen, seuraavassa osassa kerrotaan ketkä kaikki julkkikset kirjasta ovat pitäneet ja missä maissa se on ollut bestseller. Muun muassa Will Smith ja Sveitsissä. Lisäksi Alkemistista on suunnitteilla Broadway-musikaali.

Lopuksi vielä tarjotaan kuusi sivua lainauksia, joissa eri ihmiset ja mediat kehuvat Alkemistia ja Coelhoa. Venäläisen Igoti Magazinen mukaan lukija muuttuu itsekin alkemistiksi, serbialaiskirjailija Milorad Pavicin mielestä kyseessä puolestaan on aikamme Pikku Prinssi.

Juuri kun lukija luulee voittaneensa teoksen, se iskee vielä kerran takaisin:

"Kun kirja julkaistiin Pohjoismaissa vuonna 1995, kirjallinen maailma jakaantui kahteen leiriin. Muutamat kriitikot kutsuivat kirjan sanomaa "banaaliksi viisaudeksi" ja "yksinkertaiseksi seikkailuksi", kun taas toiset vertasivat sitä "pieneen smaragdiin, joka valaisee ja näyttää ihmiskunnalle tietä sen pitkällä vaelluksella"."

Yksinkertaiseksi symbolistiseksi seikkailuksi Alkemisti on mukava, joskin mahtipontinen, pikkuteos. Todelliseksi elämänohjeeksi valaistumattomille siitä ei ole.

6 Comments:

At 2:18 ip., Blogger Susienne said...

Onnittelen nokkelasta nimestä:

http://susienne.blogspot.com/2006/02/nokkelain-nimien-maasta.html

Kiitän lisäksi hyvästä Alkemistin arvostelusta.

 
At 12:23 ap., Blogger Maurelita said...

Nappiin : Coelho todella saarnaa, ja tunnustan jättäneeni opuksen kesken kun ärsytti.

Löysin tänne Susienne kautta ; hauska tutustua !

*vilkutus Pariisista*

 
At 11:01 ip., Blogger Syksy said...

"avohoidossa olevan bussipysäkkituttavan vakavuudella", kuinka kauniisti sanottu.

 
At 9:05 ap., Blogger Keijo Ahlqvist said...

Metkaa että materiaalisia arvoja kyseenalaistavissa lepertelyteoksissa (toinen mieleenmuistuva on lastenkirja Momo) kuitenkin käytetään kaiken "tosiarvokkaan" vertauskuvana kultaa ja jalokiviä – perin hyisiä hyödykkeitä.

 
At 11:24 ip., Anonymous Anonyymi said...

aivan mahtavaa, kun löytyy ihmisiä jotka eivät sorru alkemistin ristiriitaisuuteen ja siirappisuuteen. Kiitän aidosta arvostelusta!

 
At 11:33 ap., Anonymous Anonyymi said...

"Tämä paljastus tulee koko roskan jälkeen sellaisella avohoidossa olevan bussipysäkkituttavan vakavuudella, että se laittaa arvioimaan uudelleen koko kirjan."

Tää oli parhautta. Muutenkin hyvä arvostelu ärsyttävästä kirjasta.

 

Lähetä kommentti

<< Home