20.8.05

Espoo Cine 2005 Preview Review

Espoo Cine on jälleen nurkan takana ja on aika pistää käyntiin Perkeleen periskoopin uusi säännöllinen artikkeli Preview Review, jossa arvostellaan tulevaa mediatarjontaa huhupuheiden, väärinkäsitysten, trailereiden ja muiden ennakkomielikuvien perusteella. Preview Review -periaatteen mukaisesti ennakkoluuloista syntyy parhaat mielipiteet.

Tällä kertaa syynissä on siis Suomen neljänneksi tärkein elokuvafestivaali Espoo Cine, tapahtuma joka raahaa vuosittain Espooseen kymmenittäin sellaisia ihmisiä, jotka eivät tulisi sinne muuten mistään hinnasta. Cine muistetaan vaihtelevasta tasostaan, runsaasta kammottavien homo- ja fantasiaelokuvien valikoimastaan ja kummallisista elokuvataiteen helmistä, jotka eivät outoutensa puolesta pääse yksillekään kunniallisemmille festivaaleille. Cine alkaa tiistaina 23. 8. ja loppuu sunnuntaina 28. 8.

Tänä vuonna Cine ei joudu häpeilemään. Mukaan on saatu sekä Lars von Trierin uusin, Manderlay, joka jatkaa Dogvillen tarinaa, sekä Michael Haneken kehuttu Caché, jota parjattiin Ranskassa koska se kehtasi tunnustaa Algeriassa käydyn sodan olemassaolon. Näiden loistavien elokuvien lisäksi mukana on Cannesissa avajaiselokuvana tänä vuonna nähty Dominik Mollin Lemming, joka ei kuitenkaan ole ilmeisesti niin kiinnostava.

Tämä kaikki kompensoikin hyvin sitä tosiseikkaa, että avajaiselokuvana Cinessä on Timo "Paska-Sibelius" Koivusalon uusi raato, Kaksipäisen kotkan varjossa. Pekko Aikamiespoika -elokuvillaan tunnetuksi tullut Koivusalo raiskasi elokuvataidetta Sibeliuksessa niin antaumuksella, etten voi kuvitella voivani sanoa muuta kuin pahaa hänen uudemmistakaan tuotoksistaan. Sibeliuksen aiheuttamat traumat eivät mahdu vain yhden elokuvan piiriin; ne pilaavat kaiken ympärilläänkin.

Avajaispäivän valikoima on muutenkin ankeaa. Vaikka pidänkin poliittisista elokuvista, Jeremy Gilleyn elokuva Peace One Day, miehestä joka haluaa rauhanpäivää, vaikuttaa niin siirappiselta, että tuskin saan suoriuduttua paikalle. Michael Winterbottomin Code 46 taas on ihan ok, mutta sitä vaivaa Winterbottomille ominainen lihattomuus.

Code 46 ei ole ainoa elokuva, jolla on sen verran ikää, että se on tullut jo jossain nähtyä. Muita ovat Louis Leterrierin Danny the Dog, Jet Li -elokuva jossa on Luc Bessonin käsikirjoitus. Danny the Dogissa tuodaan ranskalaisen toimintaelokuvan raikkaus englanninkielisen maailman ihailtavaksi, ja elokuva onkin hauskaa katsottavaa vaikka siinä onkin maailman epäuskottavin 18-vuotiasta tyttöä esittävä 30-vuotias näyttelijätär. Näe koira-Li hakkaamassa ja potkimassa.

Norjalaisen Bent Hamerin englanninkielinen debyytti Factotum on erinomainen, pieni Bukowski-elokuva, jossa Bukowskimainen hahmo tekee Bukowski-asioita. Shane Meadowsin Dead Man's Shoes (saatavilla myös Emulella) on puolestaan raikas, miellyttävän kevyt kostoelokuva, joka nousee vaivattoman oloisesti sinänsä perin pitkästyttävän premissinsä yläpuolelle.

Ennakkotietojen perusteella festivaalin kärkitarjontaan kuuluu Hany Abu-Hassadin Paradise Now, elokuva kahdesta itsemurhapommittajasta ja heidän keikkaa edeltävästä päivästään. Elokuvan piti saada ensi-iltansa äskettäin Briteissä, mutta Lontoon pommitus sai aikaan sen, että elokuva jäi esittämättä. Cinessä aiempina vuosinä nähtyjen vahvojen itä-eurooppalaisten elokuvien perusteella huono ei voi myöskään olla Lost and Found, antologiaelokuva peräti seitsemästä Itä-Euroopan maasta. Sellaisellä määrällä mikään ei voi mennä vikaan, varsinkin kun mukana on Unkarin lahja elokuvia katsovalle yleisölle, Kornél Mundruczó.

Festivaalin välttämättömin elokuva on kuitenkin Eisensteinin Panssarilaiva Potemkin, torstaina 25. 8. Tavastialla kello 22.00 Suomen ehkä parhaan elokuvabändi Cleaning Womenin säestämänä.

2 Comments:

At 2:23 ap., Blogger Jari Sedergren said...

Miksi se Sibelius oli sinun mielestäsi huono? Ihan siedettävä biopic mielestäni. Viulukonsertti olisi toki saanut olla mukana - oikeudet vain olisivat maksaneet liikaa. Sibbe on kallista musiikkia.

 
At 4:26 ip., Anonymous Anonyymi said...

Heh, vähän kuin sanoisi, että "tässä pihvissä ranskalaisilla olisi toki saanut olla se pihvikin mukana, mokoma vain olisi maksanut hiukan turhan paljon." :)

 

Lähetä kommentti

<< Home