27.6.05

Pöytälaatikkometallia

Levy: Turmion Kätilöt: Niuva 20 (Ranka recordings/Spinefarm, 2005)
**

Turmion kätilöt oli viime kesän merkittävin uusi tulokas metallimusiikin puolella. Esikoislevy Hoitovirhe oli erinomainen, loputtomasti kuuntelua kestävää mättömusiikin aatelia. Seuraajalle on siis ollut tilausta. Edellisestä levystä on jo melkein vuosi.

Uusi julkaisu on pettymys. Kuopion Niuvaniemen keskussairaalan mukaan nimetty levy on vain hieman sinkkua suurempi EP, jolla on kolme varsinaista kappaletta, yksi coveri ja yksi livebiisi. Deep Purplen Strombringerin coveri on kaameaa mössoä, joka taas muistuttaa äidinkielemme kauneudestä, eikä livetaltiointi Hoitovirheellä olleesta kappaleesta Liitto tuo alkuperäiseen mitään uutta. Kokonaisuus vaikuttaa siltä, että levylle olisi kaavittu pahnanpohjimmaiset, kaikki se mikä ei edelliselle mahtunut.

On levyllä kolme kunnollistakin kappaletta, jotka jatkavat Hoitovirheen viitoittamalla tiellä. Ensimmäinen, Sika!, on ensiluokkaista elektromättöa, jossa Kätilöiden reipashenkinen tapa lähestyä lyriikkaa pääsee oikeuksiinsa niin MC Raaka Peen karjuessa kuin kappaleen alun naisäänen kanssa.

Kaksi seuraavaa kappaletta, Kirosana ja Varjot, eivät musiikillisesti yllä aivan samalle tasolle, mutta eivät ne huonojakaan ole. Kirosana saa lisäpisteitä sanan ‘perusturva’ käytöstä. Vaikka Varjoja kuunnellessa saakin sellaisen vaikutelman, että Kätilöiden musiikillinen työkalupakki alkaa olla tyhjenemään päin, on se lyriikkansa puolesta kaunista kuunneltavaa. ‘Minä en osaa kieltäsi, en parantaa voi mieltäsi. Voin vain katsoa, kuinka suu ja silmät päähäsi tulehtuu.’ Tulee kyynel silmään.

Kokonaisuutta haittaa entisestään se, että kappaleet on syystä tai toisesta aseteltu levylle paremmuusjärjestyksessä. Ensin kolme kunnollista kappaletta, sitten räkäcoveri ja lopuksi turha liveversio. Levy kuulostaa alussa loistavalta ja lopussa vituttaa. Siitä ei ole tyydyttäväksi draaman kaareksi.

2 Comments:

At 5:02 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kai sitä keskussairaalaksikin voi luonnehtia:

Vuonna 1885 perustettu Niuvanniemen sairaala tuottaa oikeuspsykiatrian erikoisalan palveluja koko maan tarpeisiin yhteistyössä sairaanhoitopiirien sairaaloiden kanssa. Sairaala toimii myös Kuopion yliopiston oikeuspsykiatrian klinikkana, joka huolehtii valtakunnallisesti alan koulutuksesta ja tutkimuksesta.

Niuvanniemen sairaalassa hoidetaan kriminaalipotilaiden lisäksi myös vaikeahoitoisia ja/tai vaarallisia potilaita sekä tehdään mielentilatutkimuksia.

Potilaat tulevat sairaalaan pääosin Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lähettäminä, mutta potilaita otetaan sisään myös suoraan sairaaloiden välisellä sopimuksella.

(Eli ei miulla asiaa, kunhan nillittelen.)

 
At 3:58 ip., Blogger Juhana Pettersson said...

No helvetti. Tän siitä saa kun hakee tietonsa internetistä.

 

Lähetä kommentti

<< Home