7.3.05

Econ ja Boschin jalanjälillä

Kirja: Gregory Norminton: The Ship of Fools (2002, Sceptre)
****

Ennen siirtymistään täysimittaisen romaanikirjallisuuden pariin Gregory Norminton ihastutti kevyehkön kehyskertomuksen yhteensitomalla esikoisnovellikokoelmallaan the Ship of Fools.

The Ship of Foolsin kehyskertomus sijoittuu Hieronymus Boschin kuuluisaan samannimiseen maalaukseen. Kuva-allegoriassaan Bosch kuvaa kahteentoista typerykseen supistetun ihmiskunnan ajelehtimisen pienessä laivassa vailla määränpäätä flirttaillen, juhlien, juoden ja oksennellen. Norminton ei eksy Boschin jalanjäljiltä kertoessaan tarinaansa; Chaucerin Canterburyn tarinoiden muottiin valettu kertomus kuvaa ihmiskunnan Boschin taulujen mukaisesti hellyyttävän syntisenä ja pikkumielisen dystopisena.

The Ship of Fools on poikkeuksellisen vakuuttava nuoren kirjailijan esikoisteokseksi. Norminton siirtyy sujuvasti tyylilajista toiseen novellien vaihtuessa; osa tarinoista on kirjoitettu mahdollisimman maanläheisesti ja kehollisesti, osa kauhutarinoina ja osa voimakkaasti Umberto Ecolta vaikutuksia saaneina keskiaikaisina mysteereinä. Tekstuaalisia hairahduksia tai esikoiskirjailijoille tuttuja kompastuksia teoksessa on vain muutamia, eivätkä tyylilajin vaihtumiset katkaise tarinan sujuvaa kulkua missään vaiheessa: tyylilajista riippumatta Normintonin teksti suorastaan huokuu harvinaislaatuista itseluottamusta ja anteeksipyytelemättömyyttä.

Normintonin henkilöhahmot ovat lihallisia, eläviä ja riemastuttavan absurdeja arkkityyppejä, eikä kirjailija arkaile käyttää näitä ihmisen heikkouksien arkkityyppeinä; riemastuttavimmissakin tarinoissa päähenkilöt sortuvat lopulta ahneuteensa, pikkumaisuuteensa tai turhien pelkojensa ja himojensa uhreiksi. Siinä, missä novellikokoelman yksittäiset tarinat saattavat olla moralistisia ja opettavaisia, kehyskertomuksensa yhteen sitomana kokonaisuutena tarinat yhdistyvät ihastuttavan absurdiksi kuvaukseksi ihmisen mitättömyydestä, ihmiselon turhuudesta ja samojen virheiden toistamisesta yhä uudestaan ja uudestaan.

Kaiken kaikkiaan The Ship of Fools on erityisen suositeltavaa luettavaa nokkelan maagisen realismin, ecomaisen historiallisen fiktion tai ylipäätään ajatuksia herättävän novellikirjallisuuden ystäville.