18.2.05

Sensuurin siemenet

Meta: Sensuurin siemenet itävät

3.2. Helsingin Sanomien tuoreissa uutisissa kerrottiin kulttuuriministeri Karpelan toivovan koulujen ja kirjastojen siirtyvän yleisenä käytäntönä käyttämään niin sanottujen "törkysivujen" esto-ohjelmia lasten suojelemisen nimissä. Kulttuuriministeriö ei ole laatimassa aiheesta lakia, mutta ministeriön kouluille ja kirjastoille antama suositus riittänee valitettavasti varsin hyvin.

Miten tämä liittyy Perkeleen Periskooppiin?

Tarkempia ajatuksia sensuurista yleensä voi lukea vaikkapa Fabulasta, mutta aihe koskettaa Periskooppia - ja ylipäätään kulttuurielämäämme - myös suoremmin.

EFFI testasi Block!-nimistä suodatusohjelmaa ja raportoi kiitettävän synkistä tuloksista: testauksen mukaan ohjelma esti pääsyn muun muassa uskonnollista toimintaa koskeneisiin - tai uskonnollista kulttitoimintaa kriittisesti käsitteleviin - uutisiin, verkosanakirjojen anatomiaa käsitteleviin asia-artikkeleihin sekä tiettyjä sanoja sisältäneisiin sivuihin riippumatta sanan käyttötavasta: suojausohjelma suojasi käyttäjänsä muun muassa Nobel-palkitun runoilija Persen elämänkerralta.

Periskooppiin sensuuri osui spesifisemminkin: mitvit-blogin suorittaman testin mukaan Block! suojelee käyttäjiään lukuisten muiden blogien ohella myös Periskoopin kauheuksilta - ilmeisesti puhtaasti verkojulkaisun nimen perusteella. Ikävästi ongelma ei ole edes ohjelmakohtainen: oltiinpa kouluihin ja kirjastoihin hankkimassa mitä tahansa vastaavaa ohjelmaa, kaikki toimivat kuitenkin suht tarkasti samoilla periaatteilla, käytännössä sensuroimalla sisältöä (kiellettyjen verkkosivujen listan lisäksi) sopivien avainsanalistojen kautta. Kuten kuka tahansa vähääkään kirjoittamisen kanssa työskennellyt tietää (ja kuten Periskoopin tai yllämainittujen sivujen sensuurista näkyy), sanoja sensuroimalla ei päästä puusta pitkälle: yksittäisillä käytetyillä sanoilla kun harvemmin on merkitystä, vaan kontekstilla, jossa niitä käytetään.

On jokseenkin synkän koomista, että kulttuuriministeriön suosittelema suojausmetodi suojaa ihmisparkoja ikävältä kulttuurilta.