10.1.05

Venyy ja paukkuu

Elokuva: The Incredibles/Ihmeperhe, USA 2004 (Pixar/Disney)
***

Jos tykkäät supersankareista, tykkäät tästä elokuvasta. Disney/Pixar on tehnyt kunnianosoituksen kaikille niille, joista on päheää käyttää alusvaatteita päällysvaatteiden päällä.

Supersankarit ovat menettäneet aikaisemman arvostetun asemansa ja joutuvat piilottelemaan voimiaan. Tavallisen elämän eläminen ei onnistu kovin hyvin, mutta sankarit saavat yllättäen tilaisuuden palauttaa menetetty kunniansa. Seuraa soveliasta kohkaamista ja dramaattisia syöksyjä.

Vaikka elokuvan alkuosa painottuukin pakotettuun tavis-elämäänsä kyllästyneen isän tuntemuksiin, varsinaisesti sankariosassa on koko perhe. Uusi aika on tullut Disneyllekin. Isä ei enää tiedä kaikkea eikä yksin suojele kaikkia , vaan koko sakki osallistuu. Vaikka Rouva Ihme (entinen Elastigirl, rikollisen aineksen taltuttaja ja naapuruston sankari) näyttääkin yhä kirjoittavan ammatikseen "kotirouva", tosipaikan tullen perheenjäsenet pelastelevat toisiaan tasapuolisesti. Jokainen saa olla sankarillisen uhrautuvainen. Epävarmuudesta kärsivä, voimiensa hallinnan kanssa kamppaileva nuori sankari ("Äiti - en tiedä pystynkö tähän.") on tyttö, ja isä itkee.

Toinen ja synkempi ajan murroksen merkki elokuvassa on se, että siinä kuolee ihmisiä. Mistään ylettömistä tapporiennoista ei toki ole kyse, mutta muista supersankareista urakalla eroon hankkiutunut Pääpaha ei suinkaan ole vain tyytynyt vangitsemaan sankareita tyrmiinsä. Kun Pahiksen kätyri törmää hävittäjällään kallioon, hän ei pelastu räjähdyksestä klassisella heittoistuimella. Tämä hämmästytti minua. Elän vielä sitä aikaa, jolloin piirrosleffoissa kuolivat vain vanhat vanhemmat alkukohtauksessa tai pahat roistot loppukohtauksessa.

Yleisesti ottaen vauhdikas ja hauska elokuva. Ilahduttavista kliseistä revitään hupia ja vauhdikasta toimintaa koko perheelle ja koko perheestä.