10.9.04

Pahat kommarit

Kirja: George Orwell: Animal Farm (Harcourt, Brace & Company, 1946)
***

Animal Farm, suomeksi Eläinten vallankumous, on saavuttanut jonkinlaisen klassikon aseman, mikä ei enää nykyään tunnu perustellulta. Kirjan peruslähtökohtana on hauska Neuvostoliitto-allegoria, jossa eläimet ottavat haltuunsa maatilan hallinnon. Ja siinä se sitten onkin.

Neuvostoliiton vaiheita seurataan tsaarin ajalta kirjan kirjoittamisajankohtaan 50-luvulle sympaattisten eläinhahmojen kautta, mutta erityisen syvälliseltä kirjan tarjoama tulkinta ei vaikuta: kauniit sosialistiset ajatukset tuhoutuivat Stalinin fasistisessa oligarkiassa. Toteamus, joka kirjan ilmestyessä on saattanut olla hyvinkin tuore ja uskallettu, tuntuu nykylukijasta kliseiseltä ja ilmeiseltä.

Moni on kasvanut kirjasta tehdyn animaatiofilmatisaation kanssa, eivätkä ilmeiset vertaukset lapsena ole kiinnostaneet samalla tavalla kuin hauska ja omaperäinen tarina. Lapsille kirja sopiikin oivallisesti ja tarjonnee jonkinlaista johdantoa yhteiskuntakriittiseen ajatteluun. Sadun muoto sopii tällaiselle allegorialle oivallisesti. Kaikesta huolimatta CIA:n rahoittama brittielokuva julistettiin ilmestyessään vuonna 1954 lapsilta kielletyksi.

Lyhyen kirjan lukee aikuinenkin mielikseen ja välillä pikkunokkelat vertaukset jaksavat hymyilyttää. Vertaus työläisiä sortavien kapitalistien ja eläimiä sortavien ihmisten välillä toimii edelleen ja kristillisen Taivas-käsityksen vertaaminen valehtelevan korpin Sugar Candy Mountainiin on jopa yllättävän kriittinen. Viime kädessä teos vaikuttaa kuitenkin kylmän sodan jälkeisenä aikana naiivilta ja osoittelevalta.

1 Comments:

At 8:05 ip., Anonymous Anonyymi said...

Olen samaa mieltä siitä, että kirja tuntuu nykyperspektiivistä naiivilta, mutta kun ajattelee, että se on ilmestynyt Jaltan konferenssia seuraavana vuonna 1946, Orwellin tarkka- ja kaukonäköisyys hätkähdyttää. Se, että kirja on nykylukijasta kliseinen, todistaa mielestäni vain sen, kuinka oikeassa Orwell oli!

 

Lähetä kommentti

<< Home