23.9.04

Luminatsit ja paha kukka

Kirja: Ritva Toivola: Turmankukka (Tammi, 1998)
***

Virkistävää lukea nuorille suunnattu hyvän ja pahan taistelusta kertova fantasiakirja, jossa militarismi on ongelma, ei ratkaisu. Turmankukka sijoittuu Anubis-planeetan rauhanomaiseen ja eristyneeseen Lumen kaupunkiin, jossa paikallinen uusnatsiporukka mustavyöt hakkaa pakolaisia, perustaa armeijan ja on johtaa koko alueen perikatoon.

Kirjan päähenkilöt Anisa ja Mirik ovat kaksi maahanmuuttajaa, joilla molemmilla on vanhoja voimia, joiden avulla he yhdessä pystyvät pelastamaan Lumen kaupungin ja koko Anubiksen sortumasta pahuuden ikeen alle. Harmillisesti kummallakaan, tai oikeastaan yhdelläkään kirjan hahmolla, ei ole minkäänlaista persoonallisuutta. Eikä kulttuurieroja ole ilmeisesti olemassakaan sen enempää Anubiksen ja Suomen kuin Lumen kaupungin ja minkään muun valtakunnan välillä.

Kirjan sisältö ei koostu fantasiaromaaneille tyypillisistä taistelusta tai vaaratilanteista, eikä nuortenromaaneille yleisistä ihmissuhdekiemuroista ja hahmonsyvennyksestä, vaan lähes pelkästään planeetan ihmeiden tarkastelusta. Näitä piisaa jääliskojen laulusta mammutteihin ja kahdesta kuusta lumikaupungin jääveistoskilpailuun. Jos johonkin erikoisuuteen viitataan jossain kohdassa, se tulee myöhemmin esiintymään kirjassa. Sinänsä nämä yksityiskohdat ovat miellyttävää luettavaa, mutta jättävät tympeän jälkimaun, kun hahmoissa ei ole minkäänlaista syvyyttä. Tai edes pintaa.

Arvomaailmaltaan Turmankukka on selvästi mietitty kohdalleen, ja siitä pisteet kotiin. Ainoana kummallisuutena pelon ilmapiiriä ja protofasismia ympärilleen hönkivä Turmankukka ei ole millään tavalla planeetan ihmisasukkaiden aikaansaannosta, vaan jokin avaruudesta tullut ulkopuolinen pahuuden sanansaattaja. Sotilasdiktatuurit ovat ainakin täälläpäin nousseet ihmisten keskuudessa ilman avaruuslumouksia, mutta vaikuttaa siltä, että Anubiksella ihmisen luonto ei itsekseen taivu moiseen.

Kaikenkaikkiaan kirja on kelvollista kotimaista fantasiaa, mutta siinä ehdottomasti kiinnostavimpia ovat maailma ja fasismin vastustaminen, eivät esimerkiksi juoni tai hahmot.