21.9.04

Kirjailija eläytyy

Kirja: Anna Funder: Stasiland (Granta Books 2003)
**

Mikä siinä on, ettei anneta materiaalin seistä omilla jaloillaan? Stasiland on kirja, joka kerää tavallisten ihmisten kokemuksia entisen Itä-Saksan salaisen poliisin STASI:n kanssa elämisestä. Kirjassa kerrotaan kammottavia tarinoita ihmisistä, jotka eivät voi saada työtä koska ovat STASI:n mustalla listalla, eivätkä apua, koska DDR:ssä ei ole työttömyyttä. Ihmisistä, joita on kidutettu vankilassa ja ihmisistä, joiden asunnon edessä on aina parkissa musta auto, koska 15-vuotiaana he tulivat liimanneeksi talon seinään protestijulisteen.

Tällainen materiaali puhuu puolestaan. Funderilla on hyvä silmä ihmisistä kirjoittaessaan, ja hän osaa viljellä joukkoon kuvaavia yksityiskohtia ja teräviä havaintoja. Erityisesti STASI-miesten haastatteluista löytyy paikoitellen jopa melkoista mustaa huumoria, kuten miehellä, joka ottaessaan STASI:sta lopputilin 80-luvun alussa varasti seinälaatan, ja joka joutuu vieläkin oikeudessa vastaamaan teostaan, vaikka DDR:n pitäisi olla pelkkä ikävä muisto.

Tässä katkelma sivulta 32:
"Miriam says the prisoners were brutal to each other too. She says the criminal prisoners received privileges for abusing the politicals. She says that for eighteen months she was addressed by number and never by name. She says there was a hoard-and-barter system, in fact a whole economy, in sanitary napkins."

Hyvin menee. Tämä on kiinnostavaa. Nenäliinat ovat mahtava yksityiskohta; telkkarin vankilasarjoissa kaupataan sentään tupakkaa. Mutta katkelma jatkuukin näin:

"I can't stay focused on the awfulness of it all, and my mind wanders, disobediently, to sitcoms..."

Tätä jatkuu. Tätä on kolmannes koko kirjasta. Joskus kokonaisia lukuja. Ketä kiinnostaa? Kuka kaipaa kirjaan nimeltä Stasiland kirjailijan omaa elämäntuskaa, kun kirjan nimellisenä aiheena on jotain niin paljon kiinnostavampaa? Jossain tämän kirjan uumenissa on hieno, inhimillisen reportaasin klassikko joka yrittää puskea ulos, mutta ei onnistu.

2 Comments:

At 1:16 ip., Anonymous Anonyymi said...

"Sanitary napkin" ei tosin ole nenäliina, vaan terveysside.

 
At 3:18 ip., Blogger Juhana Pettersson said...

Vau. Se tekee tästä vielä paremman yksityiskohdan. Mun eufenismisanastossani on selkeästi vielä puutteita.

 

Lähetä kommentti

<< Home