3.9.04

Harmaita alueita maailman laidalla

Sarjakuva: Jonathan Vankin & Giuseppe Gamuncoli: Vertigo Pop! Bangkok (DC/Vertigo, 2003 - neljän numeron minisarja)
****

Hyvä amerikkalainen, suuren kustantamon sarjakuva poliittisesti aktiivisista ihmisistä. Tätä ei näe usein. Mukana myös moniuloitteista lapsiprostituution ja seksiturismin käsittelyä ja runsaasti moraalista harmaata aluetta.

Onkin sopivaa, että sarjakuvan keskeisenä teemana on amerikkalaisen, monokulttuurin keskeltä ponnistavan maailmankuvan ja Bangkokin realiteettien törmäys. Maailmakuva kuuluu Tuesdaylle, poliittisesti aktiiviselle kaksvitoselle, joka lukee Chomskyä ja Zinniä ja monistaa antiglobalisaatiomielenosoitusten flaijereita. Hän on näyttelijäpoikaystävänsä kanssa lomalla Bangkokissa, missä he ajautuvat moraalisesti epäselvään amerikkalaisten, huoriinsa rakastuneiden seksituristien, transvestiitti-kickboxereiden ja pyhien valkoisten norsujen kansoittamaan maailmaan.

Moraalisen harmaan alueen henkilöitymäksi nousee Julien, jonka hahmoon koko sarjakuva tiivistyy. Hän ottaa turpiinsa poliisilta pelastaakseen huoran, mutta ei salaile eikä edes häpeä sitä, että on Thaimaassa voidakseen panna kolmetoistavuotiaita. Vertigo Pop! Bangkok toimii kokonaan tällaisten ristiriitojen varassa.

Gamuncolin piirrosjälki on rauhallista, värit hillittyjä ja elekieli ilmeikästä. Bangkok näyttää aasialaiselta kaupungilta. Ei eksotiikalla retostelua tai postikortteilua.

Lopussa jenkki nöyrtyy. Se on hauskaa.