27.9.04

Tosikirja maailmansodasta

Kirja: Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja (hollantilainen alkuteos Het achterhuis 1946, käännös 1995 Tammi)
***

Kaikki tietävät, että Anne Frankin päiväkirja on hieno kirja ja teeskentelevät lukeneensa sen. Aihe onkin sykähdyttävä: nuori tyttö piilottelee natseilta valloitetussa Amsterdamissa, ja lopuksi vielä kuolee keskitysleirillä. Erityisen koskettavaksi jutun tekee se, ettei päiväkirja ole mitään halpaa eksploitaatiota, vaan aivan todellisen ihmisen todellisia ajatuksia. Jopa todellisempaa kuin tosi-tv, vaikka yhteydet Big Brotheriin tuntuvatkin lukiessa ilmeisiltä.

Kirja alkaa Annen syntymäpäivillä Saksan valloittamassa Hollannissa, vain hiukan ennen kuin Frankin perhe päättää lähteä piilottelemaan vastarinnan tarjoamaan piilopaikkaan konttoritalon “salaisessa siivessä”. Tapahtumapaikka on lähes koko kirjan ajan tuo pieni muutaman huoneen kortteeri, johon lappaa lisää väkeä kirjan edetessä. Tämä on kuitenkin vain tarinan tausta, sillä tavallisten päiväkirjojen tapaan pääpaino on Annen tuntemuksilla ja suhteilla muihin ihmisiin. Eräänlaisena draaman kaarena Annen murrosikä osuu juuri näihin maan alla vietettyihin vuosiin.

Vaikka päiväkirja kertoo kauheista asioista, on se silti ajoittain sekä hauska että rohkea. Anne Frank kuvailee perhettään ja tuttaviaan ajoittain hämmästyttävän pistävästi ja ironisesti ottaen huomioon, että hän on kirjoittanut tekstin 13-15-vuotiaana. Erityisen hauskana lainauksena mieleen jäi erään rouvashenkilön ulkonäköä kuvaava saksalainen sanonta “von hinten Lyzeum, von vorne Museum”: takaa lyseo, edestä museo.

Välillä kirjan tapahtumat ovat kuin jotain synkkää farssia, kun pienissä salahuoneissa väistellään salaista poliisia tai käydään tutkimassa keskellä yötä alakertaan tehtyjä murtovarkauksia. Joskus pitää olla äänettä ja valotta monta tuntia tai koko sakin käyttää samaa ämpäriä vessanaan. Anne Frank yrittää myös peittää ihastustaan vanhemmiltaan, vaikka käy jatkuvasti naapuriperheen pojan kanssa “opiskelemassa”.

Koska päiväkirja on murrosikäisen Annen ainoa luotettu, kirjoittaa hän siihen ajoittain myös seksiin liittyviä tunnustuksia. Hän on aiemmin halunnut suudella ja hyväillä jotakuta naispuolista ystäväänsä ja piileskelyvuosinaan alkaa tuntea himoa samoihin tiloihin muuttaneeseen nörttipoikaan. Päiväkirjasta on tiettävästi ennen julkaisuaan poistettu ainakin joitain masturbaatiokohtauksia eli päätössanojen “joitakin harvoja kohtia, jotka kiinnostaisivat lukijaa hyvin vähän”. Tämä on sääli, sillä juuri Annen seksuaalinen kehitys on kirjan halki kulkevista juonista ehkä henkilökohtaisin ja epäpoliittisin, ja tämän kontrastin kautta kiinnostavin.

Teoksen kaunokirjallinen taso on hyvin vaihtelevaa, mikä johtuu paitsi toimitustyön tarkoituksellisesta puutteesta, myös siitä, että Anne kasvaa kirjan mittaan kaksi vuotta ja myös kehittyy kirjoittajana. Kirjaa tuskin jaksaisi lukea kovin suurella kiinnostuksella, jos se ei sijoittuisi niin hätkähdyttävään kontekstiin. Myös ajatus siitä, että koko ajan lukee oikean ihmisen oikeita kokemuksia alleviivaa kirjan voimakkuutta.

Kirjan kiinnostavuus onkin selvästi sukua sille tirkistelymielihyvälle, jota tosi-tv-ohjelmat ovat viime vuosina syytäneet. Toimitustyötä lukuunottamatta kertoja ei kuitenkaan ole kameralle puhuva tuomitsija, vaan asiat itse kokenut osallistuja. Kirja olisi varmasti kiinnostavaa viihdettä missä tahansa ympäristössä, mutta sen rankka viitekehys (itse piileskelyä lukuunottamatta Annelle ei kuitenkaan tapahdu mitään erityisen kammottavaa) kohottaa sen kenties keinotekoisesti maailmankirjallisuudeksi. Palestiinaan sijoittuva webbikamera tai blogi voisivat olla tänäpäivänä vastaavalla tavalla koskettavia kuin tämä teos 1946.

Lukukokemuksena Anne Frankin päiväkirja tarjoaa syvällisen ja poikkeuksellisen henkilökohtaisen näkemyksen natsihallinnon tuottamiin kauhuihin, sekä nuoren tytön ajatusmaailmaan. Kirjana se ei ole mikään mestariteos, mutta aiheensa vuoksi siihen kannattaa silti ehdottomasti tutustua.

1 Comments:

At 9:35 ip., Anonymous Anonyymi said...

Todella hieno arvostelu !

 

Lähetä kommentti

<< Home